God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År: Tips inför avslutet på 2023

När året går mot sitt slut är det dags för oss att stanna upp, reflektera och förbereda oss för det nya året som väntar. Först och främst vill vi önska er alla en riktigt God Jul och ett framgångsrikt Gott Nytt År! Vi hoppas att ni får en härlig tid med era nära och kära och att det nya året bjuder på spännande möjligheter och utmaningar.

Julgåvor till Anställda

Julen är inte bara en tid för firande utan även en tid för att visa uppskattning till de som hjälper ditt företag att växa. En vanlig tradition bland arbetsgivare är att ge julgåvor till sina anställda som ett tecken på tacksamhet för deras hårda arbete. Men innan du bestämmer dig för att skicka ut gåvor, är det viktigt att känna till reglerna kring skattefria julgåvor.

Julgåvor till Anställda: Skattefria Julgåvor

Skatteverket har klara riktlinjer när det kommer till skattefria julgåvor till anställda. Enligt 11 kap. 14 § IL kan julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor vara skattefria under vissa förutsättningar.

Här är några nyckelpunkter:

  • Mindre Värde: För att en julgåva ska vara skattefri, får dess marknadsvärde inte överstiga 500 kr inklusive moms.
  • Till Alla eller Större Grupp: Julgåvor ska ges till alla anställda eller till en större grupp av anställda för att kvalificera sig som skattefria.
  • Undantag: Skattefriheten gäller för alla gåvoslag utom pengar. Detta inkluderar aktier, resor, restaurangbesök, vin eller sprit, och även presentkort som inte kan bytas mot pengar.
  • Anteckna: Gör en notering på kvittot (eller annat underlag) om att det är en julgåva samt vem som fått julgåva för att underlätta bokföringen.

Tänk på Detta när du ger Julgåvor till Anställda

  • Administration och Frakt: Kostnaden för administration och transport/frakt räknas inte in i gåvans värde.
  • Pengar och Betalningsmedel: Gåvor i form av pengar, som checkar eller presentkort som kan bytas mot pengar, är inte skattefria.
  • Inköpsdatum: Inköpet bör göras i närtid inför julen för att kvalificera sig som julgåva. Gåvan bör inte köpas efter julen.
  • Utlägg: Det är företaget som ska betala för julgåvan, egna utlägg godkännas inte då det bör likställas med pengar.

Anställd i eget aktiebolag?

Om du är anställd i ditt eget aktiebolag så gäller reglerna om skattefri julgåva även för dig.

Om du har en enskild firma kan du ge dina anställda en skattefri gåva men du får inte ge julgåva till dig själv, eftersom du då inte är anställd ur Skatteverkets synvinkel.

Avslutande Tankar

Att ge julgåvor till dina anställda är ett utmärkt sätt att visa uppskattning och bygga en positiv arbetsmiljö. Men det är viktigt att följa Skatteverkets riktlinjer för att undvika oönskade skattekonsekvenser. Om du behöver mer rådgivning eller har frågor kring detta, tveka inte att kontakta oss på EkonomiNissen.

Återigen, önskar vi er en underbar jul och ett framgångsrikt nytt år. Vi ser fram emot att fortsätta vår gemensamma resa 2024!

För mer information eller för att diskutera dina redovisningsbehov, kontakta oss på EkonomiNissen.

God Jul och Gott Nytt År!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *